Два шляхи

10.01.2013 21:10

Дійові особи: Автор, Хлопчик 1, Хлопчик 2, Дівчинка, Стежинка, Широкий Шлях

Автор Той, хто читав народні казки про богатирів, пам’ятає такі моменти, як, наприклад: вони їдуть, їдуть і приїжджають до розвилки доріг. А на розвилці лежить великий камінь, на якому написано: “Підеш направо – багатство втратиш, підеш наліво – коня втратиш, а підеш прямо – життя втратиш”. І як важливо було зробити правильний вибір. Наше життя - це довга дорога, на якій зустрічається багато розвилок. І від нас залежить, якою дорогою ми підемо. Нам часто доводиться вибирати між добром і злом, між “добре” і “погано”. І не завжди наш вибір має успіх. Але є одна розвилка, де нам не можна помилитися. І сьогодні ми хочемо вам допомогти зробити правильний вибір.


Дія 1



Хлопчик 1 Дивіться, розвилка. Досі вона нам не зустрічалася.



Хлопчик 2 Куди ж нам тепер іти?



Хлопчик 1 Не знаю…



Шлях Вітаю, друзі! Мене звати Широкий Шлях. А чому ви тут стоїте?



Хлопчик 1 Ми не знаємо, куди йти.



Шлях Як куди? Ходімо зі мною!



Стежинка Не слухайте його.



Дівчинка А ти хто?



Стежинка Я? Стежинка. Ходіть краще зі мною.



Хлопчик 2 Але ти така вузенька.



Стежинка Це нічого. Ісус сказав, що широкі ворота і просторий шлях ведуть до загибелі, а тісні ворота і вузький шлях ведуть до вічного життя.



Дівчинка А хто такий Ісус?



Стежинка О, я можу багато вам розповісти про Нього.



Шлях Ходіть краще зі мною, нам разом буде весело. Доречі, пригощайтесь (дає цукерки, діти розгортають, а вони – порожні).



Хлопчик 1 Це не цукерки.



Шлях Ха-ха-ха! Як я вас!



Хлопчик 2 Навіщо ти нас обманув?



Шлях Я просто пожартував. Ходіть. У вас буде багато грошей. Ви зможете купити все, що забажаєте: жуйки, плеєри, машини, комп’ютери. Все.



Стежинка Так, але є такі речі, які неможливо купити за гроші. Наприклад: любов, мир, справжню дружбу і вічне життя.



Дівчинка А що таке вічне життя?



Шлях Не слухайте її, друзі. Ця малявка Стежинка просто задається. Ходіть. Ми будемо разом слухати музику: реп, різні роки. “Метал” любите?



Стежинка Яка користь з твого “металу”? У мене також є багато пісень, але ці пісні про Бога, про Ісуса Христа. Вони вчать добру і любові. Ось послухайте.


/Хор співає пісню/



Хлопчик 1 Мені подобається.



Хлопчик 2 І краще ніж “метал”.



Шлях А навіщо робити добро? Життя в нас одне, і потрібно жити так, як тобі подобається. Потрібно взяти від життя усе, що можна, тільки було б весело. Потім все рівно помремо.



Стежинка Так, але від того, як ми поступаємо тут, буде залежати наше вічне життя.



Шлях Ходіть зі мною. Ви зможете займатися спортом. Накачаєте собі мускули, будете сильнішими за всіх, будете усіх перемагати, і усі будуть вас боятися.



Стежинка Зі мною ви також можете стати сильними, але без допомоги мускулів. Ви зможете перемагати, але без кулаків. Тоді вас будуть любити, а не боятися. Силу і перемогу вам дасть Ісус.



Хлопчик 1 Чесно кажучи, мені більше хочеться, щоб мене любили, а не боялися.



Шлях Зі мною у вас буде багато друзів. У них є все, і вони могли б поділитися з вами.



Стежинка Я хочу розповісти вам тільки про одного Друга, Який віддав за вас Своє життя. Скажіть, багато у вас друзів, які можуть зробити це?



Хлопчик 2 Я думаю, нікого.



Шлях А якщо ви підете зі мною, то ви будете вільні, вам не потрібно буде нікого слухатися і не потрібно нікому давати звіт. Роби, що хочеш.



Стежинка Ісусу також не потрібні звіти. Він хоче зробити вас вільними від гріха, від зла.



Шлях Але це важко, а зі мною йти легко, і зі мною багато хто йде. Чим ви кращі за інших?



Стежинка Не дивіться на інших. Ви повинні самі зробити вибір. Ісус любить вас. А важко тим, хто намагається пройти цей шлях один. Але з Ісусом це зовсім легко.



Дівчинка Я хочу дізнатися, хто такий Ісус.



Стежинка Тоді ходіть. Наша подорож буде дуже захоплюючою. Але можуть трапитися і перешкоди. Ви готові до цього?



Діти (разом) Так. Ходіть.



Дія 2



Хлопчик 1 Як тут гарно і легко!



Дівчинка Хочеться співати, кружляти, сміятися.



Хлопчик 2 А куди ми прийшли?



Стежинка Все, що ви бачите навкруги, - це творіння Боже.



Дівчинка А хто такий Бог?



Стежинка Бог – це Той, Хто створив нашу землю, ці прекрасні квіти, ці дерева, цих птахів і тварин. Він помістив на небі сонце, місяць і зірки. Він посилає на землю тепло і холод, літній дощ і сніг. Він допомагає підсніжці пробитися крізь сніг до сонця, годує птахів і тварин. А ви бачили веслку?



Дівчинка Так.



Стежинка Це також Його творіння. Але вершиною усього творіння є людина. Тобто ви.



Хлопчик 1 Ми?



Стежинка Так, саме ви. Коли вас ще не було на світі, Він вже знав вас. Він дуже розумний і люблячий. Він передбачив усе, чого б ви могли потребувати. Рослини Він дав для їжі, тварин – помічниками, день – для праці і ніч – для відпочинку. Він піклується про всіх, і за це вся природа вдячна Йому і славить Його. Ось послухайте.


/Діти розповідають вірші/



Хлопчик 2 Як ми раніше не помічали всієї краси і не розуміли цього?



Стежинка Ходіть далі.




Дія 3



Стежинка Ось і перешкода.



Хлопчик 1 А що це за прірва?



Хлопчик 2 Навіть дивитися страшно.



Стежинка Колись цієї прірви не було. Тут росли дерева, зелена трава. Бог з людиною були завжди разом. Вони часто гуляли тут, розмовляли один з одним. Людині було добре, тому що у неї було все, а саме головне – у неї був вірний, люблячий, піклуючий Друг. Якщо людині потрібна була порада, Бог завжди допомагав їй. Тому що Він розумний і всемогутній. Але от якось людина не послухалася Бога: вона захотіла поступити по-своєму і жити самостійно. З того часу і з’явилася ця прірва. І називається вона – гріх. Гріх – це в першу чергу непослух, непослух Богу. А також злоба, заздрість, жадність, неправда, суперечки і багато інших поганих вчинків. Все це привело до того, що ми по цій стороні прірви, а Бог – по тій. Гріх розділив людину з Богом.



Дівчинка Так ми ніколи не зможемо побачити Бога, не зможемо прийти до Нього?



Стежинка Зможемо. Бог дуже розумний, і Він знайшов спосіб, як примирити людей зі Собою.



Дівчинка Який?



Стежинка Бог дав нам місток, через котрий ми зможемо перейти до Нього.



Хлопчик 1 Але де він?



Стежинка Це не простий місток. Це хрест, на якому розіп’яли Сина Божого - Ісуса Христа.



Дівчинка Ісус Христос – Син Божий?



Стежинка Так.



Хлопчик 1 А за що Його розіп’яли? Він зробив щось погане?



Стежинка Ні. Навпаки. Він зробив багато хорошого: Він зціляв хворих, вчив людей, розповідав їм про Свого Батька. Але головне те, що Він не вчинив жодного гріха, жодного поганого поступка.



Хлопчик 2 Чому ж Бог допустив це?



Стежинка Є закон: заплата за гріх – смерть. І всі люди по цьому закону повинні померти. Але Бог любить людей і не хоче, щоб вони загинули, тому замість них Він послав на смерть Ісуса Христа.



Дівчинка Але ж це несправедливо. Чому невинний повинен вмерти замість винних?



Стежинка Якщо помирає винний – він наказаний по закону. А коли помер Христос, Він переміг смерть. Вона не мала над Ним влади, тому що Він був невиновний. А на третій день Ісус воскрес і тепер перебуває зі Своїм Батьком по ту сторону прірви.



Хлопчик 1 А як же нам туди потрапити?



Стежинка Ісус Христос помер за всіх грішних людей, за всіх, що хоч раз зробив щось погане. Скажіть, а ви зробили що-небудь таке, про що вам тепер буде соромно і згадати, образили кого-небудь, сказали неправду?



Дівчинка Траплялося.



Стежинка Перша умова заключається в тому, щоб ви визнали свої гріхи. Ви визнаєте?



Хлопчик 1 Так, я визнаю, що часто сперечався, бився, не слухався батьків.



Дівчинка Я також визнаю, що я багато обманювала і була жадною.



Хлопчик 2 І я визнаю, що дуже злився і заздрив…



Стежинка Першу умову ви виконали. Тепер друга. Наприклад: ви когось образили і розумієте, що ви неправі. Що ви повинні зробити?



Дівчинка Попросити прощення.



Стежинка Правильно. Потрібно просити прощення. Бог показує нам, що добре, а що погано. І якщо ми порушуємо ці правила, то Кого ми не слухаємося?



Хлопчик 1 Бога.



Стежинка Правильно. Бога. Значить, ми винні? І у Кого ми повинні просити прощення?



Хлопчик 2 У Бога.



Стежинка Це друга умова – попросити прощення в Бога. Він прощає кожного, хто приходить до Нього з покаянням.



Дівчинка І нас Він також простить?



Стежинка Звичайно. Ісус помер за всіх. І Він хоче, щоб ви змінили своє життя, щоб ви забули все зло і навчилися робити добро. Але тільки своїми силами ви з цим не справитеся. Тому потрібно зробити наступний крок.



Хлопчик 1 Який?



Стежинка Запросити Ісуса в своє серце.



Хлопчик 1 А як я можу запросити Ісуса?



Стежинка Звернись до Нього в молитві. Адже молитва – це розмова з Богом. Скажи Йому, що ти визнаєш усі свої гріхи, що ти просиш прощення і хочеш змінити своє життя. Попроси Його увійти в твоє життя, очистити серце від зла, від гріха, допомогти любити інших і робити добро не тільки близьким і друзям, але і зовсім чужим людям. Попроси Ісуса стати твоїм Другом і Помічником.


Хлопчик 1 Дорогий Ісус! Я визнаю усі свої гріхи і дякую, що Ти вмер на хресті замість мене. Вибач мене, я винен. Ввійди в моє життя і будь моїм Другом. Допоможи мені стати кращим, любити інших, не ображати нікого, і робити тільки добро. Я прошу тебе від всього серця.

Стежинка Амінь. Ви виконали три умови, і тепер ми можемо перейти на іншу сторону прірви. Тепер ви не просто діти, тепер ви діти Божі, тому що всі, хто вірить в Ісуса і приймає Його, стають дітьми Божими.
 

/Хор співає пісню/

https://detja.com/index.php?newsid=277